VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
Art/Underart: | Arcobacter butzleri | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategori: | Rörliga | ||||||||
Etymologi: | Genusnamn: böjd stav. Artepitet: efter den belgiska mikrobiologen J-P Butzler. | ||||||||
Betydelse: | [Mindre viktig] | ||||||||
Taxonomi: | Klass Campylobacteria Ordning Campylobacterales Familj Arcobacteraceae Genus Arcobacter |
||||||||
Typstam: | D2686 = ATCC 49616 = CCUG 30485 = NCTC 12481 | ||||||||
Makromorfologi (lukt): | |||||||||
Mikromorfologi: | Rörlig böjd stav (0,2-0,4 x 1,0-3,0 µm) | ||||||||
Gram +/Gram -: | G- | ||||||||
Metabolism: | Syretolerant | ||||||||
Katalas/Oxidas: | +/? | ||||||||
Andra enzymer: | DNase +, ureas - | ||||||||
Biokemiska tester: | Metylrött -, Voges-Proskauer -, Vätesulfid (H2S) + | ||||||||
Fermentation av kolhydrater: | Arcobacter spp. kan ej fermentera eller oxidera kolhydrater. | ||||||||
Spec. egenskaper: | Optimal tillväxttemperatur: 25-30 °C | ||||||||
Specialmedia: | |||||||||
Sjukdom: | diarré, kastning |
||||||||
Värddjur: | Ko, gris, människa | ||||||||
Sjukdomsbild: | |||||||||
Genomsekvens: |
|
||||||||
16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||
Taxonomi/fylogeni:
|
Genus Arcobacter består av ca 20 arter och är nära besläktat med följande genera: Campylobacter och Helicobacter. | ||||||||
Uppdaterad: | 2023-03-22 |