Art/Underart: Pasteurella pneumotropica
Etymologi: Genusnamn: Uppkallad efter Louis Pasteur.
Artepitet: med affinitet för lungor.
Betydelse:  [Viktig]   
Taxonomi:
Fylum
Pseudomonadota
Klass
Gammaproteobacteria
Ordning
Pasteurellales
Familj
Pasteurellaceae 
Genus
Pasteurella
Typstam: ATCC 35149 = CCUG 12398 = NCTC 8141.
Makromorfologi (lukt): Ger ej hemolys på blodagar.
Mikromorfologi: Kort stav (0.5 x 1.2 µm) eller kockoid
Gram +/Gram -:G-
Metabolism: Fakultativ anaerob
Katalas/Oxidas:+/+
Andra enzymer: Ornitindekarboxylas +, tryptofanas (indol) +, ureas +.
Fermentation av kolhydrater:
D-glucose
?
lactose
v
maltose
v
L-rhamnose
?
sucrose
+
L-arabinose
?
cellobiose
?
D-mannitol
?
salicin
?
trehalose
?
glycerol
+
inulin
?
raffinose
?
D-sorbitol
?
starch
?
Övriga kolhydrater: Mannos -.
Gasbildning: Glukos V.
Spec. egenskaper:
Specialmedia:
Sjukdom:
VärddjurSjukdomSjukdomsbild
Gnagare (möss)Pneumoni (lunginflammation), bölder. Andnöd, viktminskning, bölder (efter bett). Opportunist
16S rRNA-sekvens:
Acc-nrStamAntal ntOperon
M75083 (T) 1471  

Taxonomi/fylogeni:
Pasteurella pneumotropica  
Cirka 12 arter finns beskrivna inom genus Pasteurella, men släktskapet mellan medlemmar inom de närbesläktade släktena Actinobacillus, Haemophilus, Mannheimia och Pasteurella är mycket osäker eftersom de olika släktena inte bildar monofyletiska kluster.
Kommentar:Vanligen kommensal
Uppdaterad:2024-10-23

Senast uppdaterade

Senaste blogginlägg


Sveriges lantbruksuniversitet