Art/Underart: Acinetobacter lwoffii
Kategorier: Rörliga; i normalfloran
Etymologi: Genusnamn: orörlig stav.
Artepitet: namngiven för att hedra den franske biologen Andre Lwoff (1902-1994), som fick nobelpriset i fysiologi och medicin 1965.
Betydelse:  [Mindre viktig]   
Taxonomi:
Fylum
Pseudomonadota
Klass
Gammaproteobacteria
Ordning
Pseudomonadales
Familj
Moraxellaceae 
Genus
Acinetobacter
Typstam: ATCC 15309 = NCTC 5866
Makromorfologi (lukt): Små halvgenomskinliga kolonier (1,0-1,5 mm i diameter)
Mikromorfologi: Stavar med "ryckig" rörelse (ej "simmande") (0,9-1,6 x 1,5-2,5 µm).
Gram +/Gram -:G-
Metabolism: Strikt aerob med O2 som slutlig elektronacceptor.
Katalas/Oxidas:+/-
Biokemiska tester: Citrat -
Fermentation av kolhydrater: Acinetobacter spp. fermenterar ej kolhydrater.
Spec. egenskaper: Optimal tillväxttemperatur: 33-35 °C. Växer även mellan 20 och 37 °C.
Specialmedia:
Sjukdom:Bakterier av detta släkte ger ibland opportunistiska infektioner hos människa men i undantagsfall kan även djur drabbas.
Värddjur: Många olika djurslag
Sjukdomsbild:
Genomsekvens:
Acc-nrStamStorlek (bp)Genom
CM001194 WJ10621 3 184 320 1c + 0 

16S rRNA-sekvens:
Acc-nrStamAntal ntOperon
X81665 ATCC 15309T 1460 

Taxonomi/fylogeni:
Acinetobacter lwoffii  
Ca 60 arter har beskrivits inom genus Acinetobacter och dessa arter är besläktade med medlemmar av genus Moraxella.
Kommentar:En omgivningsbakterie, som förekommer i bl.a. jord, gödsel och vatten. Tillhör normalfloran hos olika djurslag (bl.a. häst, hund och katt).
Uppdaterad:2023-03-29

Senast uppdaterade

Senaste blogginlägg


Sveriges lantbruksuniversitet