VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
Art/Underart: | Lactobacillus plantarum subsp. plantarum | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Etymologi: | Genusnamn: liten stav från mjölk. Artepitet: från växter. | ||||||||
Betydelse: | [Mindre viktig] | ||||||||
Taxonomi: | Klass Bacilli Ordning Lactobacillales Familj Lactobacillaceae Genus Lactobacillus |
||||||||
Typstam: | ATCC 14917 = CCUG 30503 | ||||||||
Makromorfologi (lukt): | |||||||||
Mikromorfologi: | Raka orörliga stavar (0,9-1,2 x 3-8 µm) med rundade ändar. Stavarna uppträder enskilt, i par eller korta kedjor. | ||||||||
Gram +/Gram -: | G+ | ||||||||
Metabolism: | Syretolerant. Fermenterar olika kolhydrater till laktat och acetat. | ||||||||
Katalas/Oxidas: | -/- | ||||||||
Andra enzymer: | Eskulinas + | ||||||||
Fermentation av kolhydrater: | D-glucose ? lactose ? maltose ? L-rhamnose ? sucrose + L-arabinose v cellobiose + D-mannitol + salicin ? trehalose + glycerol ? inulin ? raffinose + D-sorbitol + starch ? |
||||||||
Spec. egenskaper: | |||||||||
Specialmedia: | |||||||||
Sjukdom: | Ej patogen. |
||||||||
Värddjur: | En omgivningsbakterie, som finns på bl.a. frukt och grönsaker samt i mag-tarm kanalen hos djur och människor. | ||||||||
Sjukdomsbild: | |||||||||
Genomsekvens: |
|
||||||||
16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||
Taxonomi/fylogeni:
|
Genus Lactobacillus är stort och drygt 200 arter har beskrivits. De är relativt närbesläktade med arter inom genus Enterococcus och genus Bacillus. | ||||||||
Kommentar: | Anses stärka tarmslemhinnan och används därför som probiotikum. L. plantarum är en viktig bakerie i den process, som leder till fermenterade grönsaker. | ||||||||
Referens(er): | Nr 73 | ||||||||
Uppdaterad: | 2023-03-08 |