VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
Art/Underart: | Campylobacter lari | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategorier: | Rörliga; huvudsakligen av humanmedicinskt intresse; anmälningspliktiga sjukdomar och bakterier | ||||||||
Etymologi: | Genusnamn: en böjd stav. Artepitet: från en mås. | ||||||||
Betydelse: | [Viktig] | ||||||||
Alternativa artnamn: | Campylobacter laridis | ||||||||
Taxonomi: | Klass Campylobacteria Ordning Campylobacterales Familj Campylobacteraceae Genus Campylobacter |
||||||||
Typstam: | ATCC 35221 = CCUG 23947 = NCTC 11352. | ||||||||
Makromorfologi (lukt):
| |||||||||
Mikromorfologi: | Små (0,3 x 1,7-2,4 µm) S-formade eller spiraliserade rörliga stavar. | ||||||||
Gram +/Gram -: | G- | ||||||||
Metabolism: | Mikroaerofil | ||||||||
Katalas/Oxidas: | +/+ | ||||||||
Andra enzymer: | Ureas V | ||||||||
Biokemiska tester: | Vätesulfid (H2S) + | ||||||||
Fermentation av kolhydrater: | Campylobacter spp. kan varken fermentera eller oxidera kolhydrater. | ||||||||
Spec. egenskaper: | Thermotolerant. Växer ej vid 25°C, men vid 42°C. | ||||||||
Specialmedia:
| |||||||||
Reservoir: | Avföring från friska måsar, andra fåglar och hundar. | ||||||||
Sjukdom: | Kan ge enterit hos människa. |
||||||||
Värddjur: | Människa | ||||||||
Sjukdomsbild: | |||||||||
Diagnostik: | Direktodling på selektiva substrat eller selektiv odling efter anrikning. Konfirmering genom MALDI-TOF, PCR eller andra molekylärbiologiska metoder. Biokemiska tester kan också användas för konfirmering. | ||||||||
Genomsekvens: |
|
||||||||
16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||
Taxonomi/fylogeni:
|
Mer än 40 arter inom genus Campylobacter är beskrivna och några av dessa är uppdelade i underarter. Detta genus är närmast besläktade med följande genera: Sulfurospirillum, Arcobacter och Helicobacter. C. lari är nära besläktad med C.jejuni, C. hyointestinalis, C. fetus och C. coli. | ||||||||
Bestämmelser: | Fynd av termotoleranta Campylobacter hos slaktkyckling är anmälningspliktiga till Jordbruksverket och Länsstyrelsen.
I Sverige är humana campylobacterinfektioner anmälningspliktiga till Folkhälsomyndigheten. | ||||||||
Uppdaterad: | 2023-03-22 |