VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
Art/Underart: | Streptococcus porcinus | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategori: | Hemolyserande | ||||||||
Etymologi: | Genusnamn: vriden (som en kedja) kock (coccus betyder eg. bär eller korn) Artepitet: från gris. | ||||||||
Betydelse: | [Mindre viktig] | ||||||||
Taxonomi: | Klass Bacilli Ordning Lactobacillales Familj Streptococcaceae Genus Streptococcus |
||||||||
Typstam: | NCDO 600 = ATCC 43138 = CCUG 27628 = CCUG 41363 = NCTC 10999. | ||||||||
Makromorfologi (lukt): | Små (ca 1 mm i diameter) halvgenomskinliga kolonier efter 24 timmars inkubering vid 37 °C på blodagar. Ger (klar) beta-hemolys på blodagar. | ||||||||
Mikromorfologi: | |||||||||
Gram +/Gram -: | G+ | ||||||||
Metabolism: | Fakultativt anaerob | ||||||||
Katalas/Oxidas: | -/? | ||||||||
Andra enzymer: | Eskulinas v, hippurikas - | ||||||||
Biokemiska tester: | Voges-Proskauer + | ||||||||
Fermentation av kolhydrater: | D-glucose + lactose v maltose + L-rhamnose - sucrose v L-arabinose - cellobiose v D-mannitol v salicin v trehalose + glycerol v inulin - raffinose - D-sorbitol + starch v |
||||||||
Spec. egenskaper: | |||||||||
Specialmedia: | |||||||||
Sjukdom: | |||||||||
Värddjur: | Gris | ||||||||
Sjukdomsbild: | |||||||||
16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||
Taxonomi/fylogeni:
|
Cirka 100 arter har beskrivit inom genus Streptococcus. Många arter inom genus Enterococcus har tidigare klassificerats som streptokocker och de är alltså närbesläktade. S. porcinus är nära besläktad med S. uberis. | ||||||||
Kommentar: | Tillhör Lancefield's grupp E, P, U eller V streptokocker. | ||||||||
Uppdaterad: | 2023-03-08 |