Art/Underart: Streptococcus porcinus
Kategori: Hemolyserande
Etymologi: Genusnamn: vriden (som en kedja) kock (coccus betyder eg. bär eller korn)
Artepitet: från gris.
Betydelse:  [Mindre viktig]   
Taxonomi:
Fylum
Bacillota
Klass
Bacilli
Ordning
Lactobacillales
Familj
Streptococcaceae 
Genus
Streptococcus
Typstam: NCDO 600 = ATCC 43138 = CCUG 27628 = CCUG 41363 = NCTC 10999.
Makromorfologi (lukt): Små (ca 1 mm i diameter) halvgenomskinliga kolonier efter 24 timmars inkubering vid 37 °C på blodagar. Ger (klar) beta-hemolys på blodagar.
Mikromorfologi:
Gram +/Gram -:G+
Metabolism: Fakultativt anaerob
Katalas/Oxidas:-/?
Andra enzymer: Eskulinas v, hippurikas -
Biokemiska tester: Voges-Proskauer +
Fermentation av kolhydrater:
D-glucose
+
lactose
v
maltose
+
L-rhamnose
-
sucrose
v
L-arabinose
-
cellobiose
v
D-mannitol
v
salicin
v
trehalose
+
glycerol
v
inulin
-
raffinose
-
D-sorbitol
+
starch
v
Andra kolhydrater: amygdalin v, ribos +
Spec. egenskaper:
Specialmedia:
Sjukdom:
Värddjur: Gris
Sjukdomsbild:
16S rRNA-sekvens:
Acc-nrStamAntal ntOperon
X58315 (T) 1332  

Taxonomi/fylogeni:
Streptococcus porcinus  
Cirka 100 arter har beskrivit inom genus Streptococcus. Många arter inom genus Enterococcus har tidigare klassificerats som streptokocker och de är alltså närbesläktade. S. porcinus är nära besläktad med S. uberis.
Kommentar:Tillhör Lancefield's grupp E, P, U eller V streptokocker.
Uppdaterad:2023-03-08

Senast uppdaterade

Senaste blogginlägg


Sveriges lantbruksuniversitet