VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
Art/Underart: | Listeria innocua | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategori: | Rörliga | ||||||||||
Etymologi: | Genusnamn: uppkallad efter den engelske kirurgen Lord Lister. Artepitet: harmlös | ||||||||||
Betydelse: | Kan hittas som kontaminant på livsmedel, men kan lätt skiljas från L. monocytogenes genom odling på OCLA-agar. Se L. monocytogenes. [Mindre viktig] |
||||||||||
Taxonomi: | Klass Bacilli Ordning Bacillales Familj Listeriaceae Genus Listeria |
||||||||||
Typstam: | SLCC 3379 = ATCC 33090 = CCUG 15531 = NCTC 11288. | ||||||||||
Makromorfologi (lukt): | Ger ingen hemolys på blodagar. | ||||||||||
Mikromorfologi: | Rörlig stav (0,4-0,5 x 1-2 µm). Har ett fåtal peritrika flageller. | ||||||||||
Gram +/Gram -: | G+ | ||||||||||
Metabolism: | Fakultativt anaerob. | ||||||||||
Katalas/Oxidas: | +/- | ||||||||||
Andra enzymer: | Eskulinas +, lecithinas -, hippurikas +, tryptofanas - och ureas -. | ||||||||||
Biokemiska tester: | Metylrött +, Voges-Proskauer +. | ||||||||||
Fermentation av kolhydrater: | D-glucose + lactose + maltose ? L-rhamnose v sucrose + L-arabinose - cellobiose ? D-mannitol - salicin ? trehalose + glycerol + inulin ? raffinose ? D-sorbitol - starch - |
||||||||||
Spec. egenskaper: | |||||||||||
Specialmedia: | |||||||||||
Reservoir: | Miljön (jord, vatten mm). | ||||||||||
Genomsekvens: |
|
||||||||||
16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||||
Taxonomi/fylogeni:
|
Finns 28 arter och underarter beskrivna inom genuset och alla är mycket närbesläktade. L. innocua och L. monocytogenes har nästanidentiska 16S rRNA-sekvenser. | ||||||||||
Uppdaterad: | 2024-10-21 |