VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
Art/Underart: | Streptococcus equi subsp. ruminatorum | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategori: | Hemolyserande | ||||||||
Etymologi: | Genusnamn: vriden (som en kedja) kock (coccus betyder eg. bär eller korn). Artepitet: från häst. Underartepitet: från idisslare. | ||||||||
Betydelse: | [Mindre viktig] | ||||||||
Taxonomi: | Klass Bacilli Ordning Lactobacillales Familj Streptococcaceae Genus Streptococcus |
||||||||
Typstam: | Mt 167 = CCUG 47520 | ||||||||
Makromorfologi (lukt): | Bildar små (0,5-1 mm i diameter) mukoida kolonier efter 24 timmars inkubering vid 37 °C på blodagar. Kolonierna ger (klar) β-hemolys på (får)blod-agar. | ||||||||
Mikromorfologi: | Orörliga kocker, som bildar kedjor. | ||||||||
Gram +/Gram -: | G+ | ||||||||
Metabolism: | Fakultativt anaerob | ||||||||
Katalas/Oxidas: | -/? | ||||||||
Andra enzymer: | Hippurat +, ureas - | ||||||||
Biokemiska tester: | Voges-Proskauer - | ||||||||
Fermentation av kolhydrater: | D-glucose ? lactose + maltose ? L-rhamnose ? sucrose - L-arabinose ? cellobiose ? D-mannitol ? salicin ? trehalose - glycerol ? inulin ? raffinose ? D-sorbitol - starch ? |
||||||||
Spec. egenskaper: | |||||||||
Specialmedia: | |||||||||
Sjukdom: | Mastit |
||||||||
Värddjur: | Får, get | ||||||||
Sjukdomsbild: | |||||||||
16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||
Taxonomi/fylogeni:
|
Cirka 100 arter har beskrivit inom genus Streptococcus. Många arter inom genus Enterococcus har tidigare klassificerats som streptokocker och de är alltså närbesläktade. S. equi består av tre underarter, som är besläktade med S. devriesei. | ||||||||
Kommentar: | Tillhör Lancefield's grupp C streptokocker. | ||||||||
Referens(er): | Nr 107 | ||||||||
Uppdaterad: | 2023-03-08 |