VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
Art/Underart: | Brucella ceti | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Etymologi: | Genusnamn: uppkallad efter Sir David Bruce, som först identifierade organismen, som orsakar brucellos. Artepitet: från ett stort havsdjur. | ||||||||
Betydelse: | Brucella spp. har isolerats från marina däggdjur. Betydelsen B. ceti i Sverige är okänd. [Mindre viktig] |
||||||||
Alternativa artnamn: | Brucella cetaceae | ||||||||
Taxonomi: | Klass Alphaproteobacteria Ordning Hyphomicrobiales Familj Brucellaceae Genus Brucella |
||||||||
Typstam: | BCCN 94-74 = NCTC 12891 | ||||||||
Makromorfologi (lukt): | Små icke-hemolytiska glänsande och blekt honungsfärgade kolonier (0,5-1,0 mm i diameter), som är konvexa och circulära. | ||||||||
Mikromorfologi: | Orörliga kockoida eller korta stavar (0,5-0,7 x 0,6-1,5), som uppträder enskilt eller, mindre vanligt, i par, korta kedjor eller i små grupper. | ||||||||
Gram +/Gram -: | G- | ||||||||
Metabolism: | Aerob | ||||||||
Katalas/Oxidas: | +/+ | ||||||||
Andra enzymer: | Tryptofanas -, Ureas + | ||||||||
Biokemiska tester: | H2S -, Voges-Proskauer - | ||||||||
Fermentation av kolhydrater: | De flesta Brucella spp. bildar ej syra genom fermentation av kolhydrater. | ||||||||
Spec. egenskaper: | Optimal tillväxttemperatur: 37 °C, men växt kan ske mellan 20 and 40 °C. | ||||||||
Specialmedia: | |||||||||
Sjukdom: |
|
||||||||
16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||
Taxonomi/fylogeni:
|
Man har beskrivit 25 arter inom släktet Brucella och detta släkte är närmast besläktat med genus Bartonella. Ur fylogenetisk synvinkel representerar B. abortus, B. canis, B. ceti, B. melitensis, B. neotome, B. ovis, B. pinnipedialis och B. suis samma art (B. melitensis), men på grund av olika värddjurspecificitet har man ändå valt att placera dem inom olika arter. | ||||||||
Referens(er): | Nr 101 | ||||||||
Uppdaterad: | 2023-03-22 |