VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
Art/Underart: | Bartonella elizabethae | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategorier: | Zoonotisk; hemolyserande | ||||||||
Etymologi: | Genusnamn: uppkallad efter vetenskapsmannen Alberto L. Barton (1870-1950), som var verksam i Peru och beskrev dessa organismer år 1909. Artepitet: uppkallad efter St. Elizabeth's Hospital i Brighton, Massachusetts, USA, där organismen först isolerades. | ||||||||
Betydelse: | [Mindre viktig] | ||||||||
Taxonomi: | Klass Alphaproteobacteria Ordning Hyphomicrobiales Familj Bartonellaceae Genus Bartonella |
||||||||
Typstam: | F9251 = ATCC 49927 | ||||||||
Makromorfologi (lukt): | Heterogent koloniutseende, regelbundna små och oregelbundna större former. Vissa stammar ger hemolys på blodagar. | ||||||||
Mikromorfologi: | Små (0,5-0,6 x 1,0 µm), orörliga och svagt böjda stavar. | ||||||||
Gram +/Gram -: | G- (färgas endast svagt) | ||||||||
Metabolism: | Aerob | ||||||||
Katalas/Oxidas: | -/- | ||||||||
Andra enzymer: | Tryptofanas -, ureas - | ||||||||
Biokemiska tester: | Voges-Proskauer - | ||||||||
Fermentation av kolhydrater: | Bartonella spp. bildar ej syra genom fermentation av kolhydrater. | ||||||||
Spec. egenskaper: | Optimal temperatur: 35-37 °C. Mycket kräsen vid odling. | ||||||||
Specialmedia: | |||||||||
Reservoir: | Brun råtta (Rattus norvegicus) | ||||||||
Sjukdom: | Human endokardit |
||||||||
Värddjur: | Människa | ||||||||
Sjukdomsbild: | |||||||||
16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||
Taxonomi/fylogeni:
|
Mer än 30 arter har beskrivits inom genus Bartonella, som är relativt nära besläktat med genus Brucella. | ||||||||
Kommentar: | Zoonotisk | ||||||||
Uppdaterad: | 2023-03-22 |