VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
Art/Underart: | Staphylococcus aureus subsp. aureus | ||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategorier: | Zoonotisk; hemolyserande | ||||||||||||||||||
Etymologi: | Genusnamn: Vindruvsklase-liknande kocker (coccus betyder korn eller bär) Artepitet: gyllene Underartepitet: se Artepitet | ||||||||||||||||||
Betydelse: | [Mycket viktig] | ||||||||||||||||||
Taxonomi: | Klass Bacilli Ordning Bacillales Familj Staphylococcaceae Genus Staphylococcus |
||||||||||||||||||
Typstam: | ATCC 12600 och 12600-U = CCUG 1800 = NCTC 8532. | ||||||||||||||||||
Makromorfologi (lukt):
| Medelstora (2-3 mm i diameter), opaka, vita eller gula kolonier. Lågkonvexa och med slät kant. Ger ofta en dubbel hemolyszon på blodagar [en klar (fullständig) och smal inre zon samt en grumlig (partiell) och bred yttre zon). Den fullständiga hemolysen orsakas hos Staphylococcus spp. av ett α-hemolysin och den partiella hemolysen av ett β-hemolysin. Jfr. Streptococcus spp. |
||||||||||||||||||
Mikromorfologi: | Orörliga kocker i klasar. | ||||||||||||||||||
Gram +/Gram -: | G+ | ||||||||||||||||||
Metabolism: | Fakultativt anaerob | ||||||||||||||||||
Katalas/Oxidas: | +/- | ||||||||||||||||||
Andra enzymer: | Eskulinas -, koagulas + (de allra flesta stammar), ureas +. | ||||||||||||||||||
Biokemiska tester: | Voges-Proskauer + | ||||||||||||||||||
Fermentation av kolhydrater:
| D-glucose + lactose + maltose + L-rhamnose - sucrose + L-arabinose - cellobiose - D-mannitol + salicin - trehalose + glycerol + inulin ? raffinose - D-sorbitol - starch - |
||||||||||||||||||
Spec. egenskaper: | S. aureus producerar en polysackaridkapsel. | ||||||||||||||||||
Specialmedia:
| För bakteriologiska analys av livsmedelsprover används Baird-Parker-agar. SELMA- eller SELMA Plus-plattor används för odling av mjölkprover vid misstänkta mastiter. Vid odling av Methicillin Resistenta Staphylococcus aureus (MRSA) används selektivmedia såsom chromagar. |
||||||||||||||||||
Sjukdom: |
|
||||||||||||||||||
Virulensfaktorer: | α-toxin (hemolysin) är ett porin och orsakar celldöd hos känsliga celler, d.v.s. de celler som har receptorn för α-toxin (blodplättar och monocyter).
β-toxin (hemolysin) är ett sphingomyelinas (fosfolipas). γ-toxin (hemolysin) är också ett porin, som kan lysera känsliga celler. δ-toxin (hemolysin) är en peptid bestående av 26 aminosyror, som fungerar som ett biodetergent och kan lysera många olika typer av celler. Protein A är ett yttermembranprotein vilket binder till the Fc-regionen på IgG molekyler. Fab-regionen kommer alltså att exponeras på bakteriernas yta, vilket förhindrar opsonisering och fagocytos. Koagulas är ett extracellulärt protein, som binder till protrombin och bildar ett komplex (stafylotrombin) där trombinets proteasaktivitet initierats, vilket gör att fibrinogen omvandlas till fibrin. Det finns inga säkra bevis för att koagulas är en virulensfaktor, men man tror att bakterien skyddas mot fagocytos genom att orsaka lokala koaguleringar. | ||||||||||||||||||
Genomsekvens: |
|
||||||||||||||||||
16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||||||||||||
Taxonomi/fylogeni:
|
Cirka 70 arter och underarter har beskrivits inom släktet Staphylococcus. S. aureus subsp. aureus är, som namnet antyder, mycket nära besläktad med S. aureus subsp. anaerobius. | ||||||||||||||||||
Kommentar: | Streptococcus pyogenes orsakar också impetigo (= svinkoppor) hos människa. | ||||||||||||||||||
Referens(er): | Nr 16, 42, 50 | ||||||||||||||||||
Uppdaterad: | 2023-03-08 |