Art/Underart: Clostridium tyrobutyricum
Kategorier: Hemolyserande; sporbildande; rörliga
Etymologi: Genusnamn: liten spole.
Artepitet: smörsyraproducerande organism från ost
Betydelse:Vid osttillverkning (framför allt av Emmentaler, Gouda och Edamer) är det mycket viktigt att råmjölken inte innehåller sporer av C. tyrobutyricum
  [Viktig]   
Taxonomi:
Fylum
Bacillota
Klass
Clostridia
Ordning
Clostridiales
Familj
Clostridiaceae 
Genus
Clostridium
Typstam: ATCC 25755 = CCUG 48315
Makromorfologi (lukt): Bildar små (0,5 mm i diameter) gråaktiga och genomskinliga kolonier på blodagar. Kolonierna är blanka och vanligtvis β-hemolytiska.
Mikromorfologi: Stavar (1,1-1,6 x 1,9-13,9 µm), som vanligtvis är rörliga (peritrika).
Gram +/Gram -:G+
Metabolism: Anaerob
Katalas/Oxidas:-/?
Andra enzymer: DNas- eskulinas-, tryptofanas- (indol-)
Fermentation av kolhydrater:
D-glucose
?
lactose
-
maltose
-
L-rhamnose
-
sucrose
-
L-arabinose
-
cellobiose
-
D-mannitol
v
salicin
-
trehalose
-
glycerol
?
inulin
-
raffinose
-
D-sorbitol
-
starch
-
Fruktos är en av de få kolhydrater som fermenteras av C. tyrobutyricum.
Spec. egenskaper:
Specialmedia:
Reservoir: C. tyrobutyricum finns i miljön och råmjölk kan innehålla sporer av denna bakterie.
16S rRNA-sekvens:  -
Taxonomi/fylogeni:
Kommentar:Om råmjölk, som används vid osttillverkning, är kontiminerad av sporer av C. tyrobutyricum, kan dessa germinera vid osttillverkningen. Då kan stora sprickor bildas i osten, som smakar och luktar illa på grund av att C. tyrobutyricum producerar smörsyra, vid feljäsning och sönderjäsning.
Uppdaterad:2023-03-08

Senast uppdaterade

Senaste blogginlägg


Sveriges lantbruksuniversitet