VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
Art/Underart: | Weissella koreensis | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Etymologi: | Genusnamn: uppkallad efter den tyska mikrobiologen Norbert Weiss, som har arbetat med laktobacillers taxonomi. Artepitet: syftar på Korea, där bakterien isolerades först. | ||||||||
Betydelse: | [Mindre viktig] | ||||||||
Taxonomi: | Klass Bacilli Ordning Bacillales Familj Leuconostocaceae Genus Weissella |
||||||||
Typstam: | S-5623 = CCUG 47134 | ||||||||
Makromorfologi (lukt): | |||||||||
Mikromorfologi: | Korta stavar med runda ändar eller äggformade. Uppträder i par eller korta kedjor. | ||||||||
Gram +/Gram -: | G+ | ||||||||
Metabolism: | Fakultativt anaerob | ||||||||
Katalas/Oxidas: | -/? | ||||||||
Andra enzymer: | Eskulinas - | ||||||||
Fermentation av kolhydrater: | D-glucose ? lactose ? maltose - L-rhamnose ? sucrose - L-arabinose + cellobiose - D-mannitol ? salicin ? trehalose - glycerol ? inulin ? raffinose - D-sorbitol ? starch ? |
||||||||
Spec. egenskaper: | Psykrofil och salttolerant. | ||||||||
Specialmedia: | |||||||||
Reservoir: | Har hittats i kimchi, som är en koreansk fermenterad grönsaksprodukt. | ||||||||
16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||
Taxonomi/fylogeni: | |||||||||
Kommentar: | W. koreensis är den bakterie, som dominerar under fermentering vid låg temperatur. Denna bakterie bidrar också till smak och doft hos produkten. | ||||||||
Uppdaterad: | 2023-03-08 |