Art/Underart: Weissella koreensis
Etymologi: Genusnamn: uppkallad efter den tyska mikrobiologen Norbert Weiss, som har arbetat med laktobacillers taxonomi.
Artepitet: syftar på Korea, där bakterien isolerades först.
Betydelse:  [Mindre viktig]   
Taxonomi:
Fylum
Bacillota
Klass
Bacilli
Ordning
Bacillales
Familj
Leuconostocaceae 
Genus
Weissella
Typstam: S-5623 = CCUG 47134
Makromorfologi (lukt):
Mikromorfologi: Korta stavar med runda ändar eller äggformade. Uppträder i par eller korta kedjor.
Gram +/Gram -:G+
Metabolism: Fakultativt anaerob
Katalas/Oxidas:-/?
Andra enzymer: Eskulinas -
Fermentation av kolhydrater:
D-glucose
?
lactose
?
maltose
-
L-rhamnose
?
sucrose
-
L-arabinose
+
cellobiose
-
D-mannitol
?
salicin
?
trehalose
-
glycerol
?
inulin
?
raffinose
-
D-sorbitol
?
starch
?
W. koreensis fermenterar dessutum ribos och xylos.
Spec. egenskaper: Psykrofil och salttolerant.
Specialmedia:
Reservoir: Har hittats i kimchi, som är en koreansk fermenterad grönsaksprodukt.
16S rRNA-sekvens:
Acc-nrStamAntal ntOperon
AY035891 S-5623T 1497  

Taxonomi/fylogeni:
Kommentar:W. koreensis är den bakterie, som dominerar under fermentering vid låg temperatur. Denna bakterie bidrar också till smak och doft hos produkten.
Uppdaterad:2023-03-08

Senast uppdaterade

Senaste blogginlägg


Sveriges lantbruksuniversitet