VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
Art/Underart: | Staphylococcus hominis subsp. hominis | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategori: | I normalfloran | ||||||||
Etymologi: | Genusnamn: Vindruvsklase-liknande kocker (coccus betyder korn eller bär). Artepitet: från en människa. Underartepitet: se artepitet. | ||||||||
Betydelse: | [Mindre viktig] | ||||||||
Taxonomi: | Klass Bacilli Ordning Bacillales Familj Staphylococcaceae Genus Staphylococcus |
||||||||
Typstam: | DM 122 = ATCC 27844 = CCUG 35516 = NCTC 11320. | ||||||||
Makromorfologi (lukt):
| Bildar medelstora, vita till ljusbruna kolonier (2-4 mm i diameter). | ||||||||
Mikromorfologi: | Icke-rörlig kocker (1-1,5 µm i diameter), som uppträder i grupper om 4 eller parvis. | ||||||||
Gram +/Gram -: | G+ | ||||||||
Metabolism: | (Fakultativt) aerob | ||||||||
Katalas/Oxidas: | +/(-) | ||||||||
Andra enzymer: | Koagulas - | ||||||||
Fermentation av kolhydrater: | D-glucose + lactose v maltose + L-rhamnose - sucrose + L-arabinose - cellobiose - D-mannitol (-) salicin - trehalose (+) glycerol + inulin ? raffinose - D-sorbitol - starch ? |
||||||||
Spec. egenskaper: | Optimal tillväxt vid 28-40 °C. | ||||||||
Specialmedia: | |||||||||
Reservoir: | Hud hos djur och människa. | ||||||||
Sjukdom: | Är vanligtvis en ofarlig kommensal, men kan orsaka infektioner hos individer med nedsatt immunförsvar. |
||||||||
Värddjur: | Djur och människa | ||||||||
Sjukdomsbild: | |||||||||
Genomsekvens: |
|
||||||||
16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||
Taxonomi/fylogeni: | Cirka 70 arter och underarter har beskrivits inom släktet Staphylococcus. | ||||||||
Kommentar: | Kan producera en tioalkohol, som bidrar till kroppslukten. | ||||||||
Referens(er): | Nr 145, 146 | ||||||||
Uppdaterad: | 2023-03-08 |