VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
Art/Underart: | Helcococcus ovis | |||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategori: | Hemolyserande | |||||||||||||||
Etymologi: | Genusnamn: Helkos, sår ; Kocker (eg. korn eller bär) Helcococcus, kocker i sår. Artepitet: från får. | |||||||||||||||
Betydelse: | [Mindre viktig] | |||||||||||||||
Taxonomi: | Klass Clostridia Ordning Eubacteriales Familj Peptoniphilaceae Genus Helcococcus |
|||||||||||||||
Typstam: | S840-96-1 = ATCC BAA-59, CCUG 37441. | |||||||||||||||
Makromorfologi (lukt):
| Små nålsticksstora icke pigmenterade kolonier. Ger ingen hemolys på blodagar. | |||||||||||||||
Mikromorfologi: | Gram positiva kocker, som uppträder enskilt, i par eller korta kedjor. | |||||||||||||||
Gram +/Gram -: | G+ | |||||||||||||||
Metabolism: | Fakultativt anaerob | |||||||||||||||
Katalas/Oxidas: | -/- | |||||||||||||||
Andra enzymer: | Eskulinas -, ureas - | |||||||||||||||
Biokemiska tester: | VP -, | |||||||||||||||
Fermentation av kolhydrater: | D-glucose + lactose - maltose + L-rhamnose ? sucrose - L-arabinose - cellobiose ? D-mannitol - salicin ? trehalose ? glycerol ? inulin - raffinose - D-sorbitol - starch - |
|||||||||||||||
Spec. egenskaper: | ||||||||||||||||
Specialmedia: | ||||||||||||||||
Sjukdom: |
|
|||||||||||||||
16S rRNA-sekvens: |
| |||||||||||||||
Taxonomi/fylogeni: | ||||||||||||||||
Referens(er): | Nr 162, 163 | |||||||||||||||
Uppdaterad: | 2023-03-08 |