VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
Art/Underart: | Campylobacter fetus subsp. venerealis | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategorier: | Rörliga; anmälningspliktiga sjukdomar och bakterier | ||||||||
Etymologi: | Genusnamn: en böjd stav. Artepitet: från en frukt. Underartepitet: från Venus (kärleksgudinnan). | ||||||||
Betydelse: | [Mycket viktig] | ||||||||
Alternativa artnamn: | Vibrio fetus subsp. venerealis | ||||||||
Taxonomi: | Klass Campylobacteria Ordning Campylobacterales Familj Campylobacteraceae Genus Campylobacter |
||||||||
Typstam: | ATCC 19438 = CCUG 538 och 33899 = NCTC 10354. | ||||||||
Makromorfologi (lukt): | Små kolonier (1-2 mm i diameter) med grov yta och oregelbunden kant. Opaka och vita till ljusbruna. | ||||||||
Mikromorfologi: | Böjd eller spiralformad och rörlig stav (0,2-0,3 x 1,5-5,0 µm). | ||||||||
Gram +/Gram -: | G- | ||||||||
Metabolism: | Mikroaerofil | ||||||||
Katalas/Oxidas: | +/+ | ||||||||
Andra enzymer: | Hippurikas - (= hippurat -), ureas - | ||||||||
Biokemiska tester: | Vätesulfid (H2S) - (jfr. övriga Campylobacter spp.) | ||||||||
Fermentation av kolhydrater: | Campylobacter spp. kan varken fermentera eller oxidera kolhydrater. | ||||||||
Spec. egenskaper: | Optimal tillväxttemperatur: ca 37°C. | ||||||||
Specialmedia: | |||||||||
Sjukdom: |
|
||||||||
16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||
Taxonomi/fylogeni:
|
Mer än 40 arter inom genus Campylobacter är beskrivna och några av dessa är uppdelade i underarter. Detta genus är närmast besläktade med följande genera: Sulfurospirillum, Arcobacter och Helicobacter. C. fetus är nära besläktad med C.jejuni, C. hyointestinalis, C. coli och C. lari. | ||||||||
Bestämmelser: | Bovin genital campylobakterios är anmälningspliktig i Sverige och skall rapporteras till Jordbruksverket. | ||||||||
Uppdaterad: | 2023-03-22 |