VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
| Art/Underart: | Streptococcus suis | |||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Kategorier: | Zoonotisk; hemolyserande | |||||||||
| Etymologi: | Genusnamn: vriden (som en kedja) kock (coccus betyder eg. bär eller korn) Artepitet: från gris | |||||||||
| Betydelse: | [Viktig] | |||||||||
| Taxonomi: | Klass Bacilli Ordning Lactobacillales Familj Streptococcaceae Genus Streptococcus |
|||||||||
| Typstam: | S735 = ATCC 43765 = CCUG 7984 = NCTC 10234. | |||||||||
| Makromorfologi (lukt):
| Små (ca 1 mm i diameter) halvgenomskinliga kolonier efter 24 timmars inkubering vid 37 °C på blodagar. Ger (grönaktig) alfa-hemolys på blodagar. Vissa stammar kan ha beta-hemolys (se Fig. 147:1-2 t.v.). | |||||||||
| Mikromorfologi: | Orörliga kockoida (< 2 µm i diameter). | |||||||||
| Gram +/Gram -: | G+ | |||||||||
| Metabolism: | Fakultativt anaerob. | |||||||||
| Katalas/Oxidas: | -/? | |||||||||
| Andra enzymer: | Eskulinas +, hippurikas -, ureas - | |||||||||
| Biokemiska tester: | Voges-Proskauer - | |||||||||
| Fermentation av kolhydrater: | D-glucose + lactose + maltose + L-rhamnose ? sucrose + L-arabinose - cellobiose ? D-mannitol - salicin + trehalose + glycerol - inulin + raffinose v D-sorbitol - starch ? |
|||||||||
| Spec. egenskaper: | ||||||||||
| Specialmedia:
| ||||||||||
| Sjukdom: |
|
|||||||||
| Genomsekvens: |
|
|||||||||
| 16S rRNA-sekvens: |
| |||||||||
| Taxonomi/fylogeni:
|
Cirka 100 arter har beskrivit inom genus Streptococcus. Många arter inom genus Enterococcus har tidigare klassificerats som streptokocker och de är alltså närbesläktade. | |||||||||
| Kommentar: | Tillhör Lancefield's grupp R, S, T eller NG (NG = ej möjlig att gruppera) streptokocker. | |||||||||
| Uppdaterad: | 2025-02-17 |