VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
| Art/Underart: | Brochothrix thermosphacta | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Etymologi: | Genusnamn: tråd med ögla. Artepitet: dödas av värme. | ||||||||
| Betydelse: | B. thermosphacta utgör ett stort problem inom livsmedelsindustrin som produkt- (kött-) förstörare. [Viktig] |
||||||||
| Alternativa artnamn: | Microbacterium thermosphactum | ||||||||
| Taxonomi: | Klass Bacilli Ordning Bacillales Familj Listeriaceae Genus Brochothrix |
||||||||
| Typstam: | ATCC 11509 | ||||||||
| Makromorfologi (lukt): | Små opaka kolonier (0,75-1 mm i diameter). Ger ingen hemolys på blodagar. | ||||||||
| Mikromorfologi: | Orörlig stav (0,6-0,75 x 1-2 µm). Kan bilda kedjor (eller filament), som bildar en eller flera öglor i ena ändan. | ||||||||
| Gram +/Gram -: | G+ | ||||||||
| Metabolism: | Fakultativt anaerob | ||||||||
| Katalas/Oxidas: | +/- | ||||||||
| Andra enzymer: | DNas -, lecithinas -, hippurikas -, tryptofanas -. | ||||||||
| Biokemiska tester: | Metylrött +, Voges-Proskauer +. | ||||||||
| Fermentation av kolhydrater: | D-glucose + lactose + maltose + L-rhamnose - sucrose + L-arabinose - cellobiose (+) D-mannitol + salicin + trehalose + glycerol (+) inulin v raffinose + D-sorbitol v starch - |
||||||||
| Spec. egenskaper: | Psykrotrof, optimal temperatur: 20-25°C, men kan växa mellan 0 och 35°C. | ||||||||
| Specialmedia: | |||||||||
| 16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||
| Taxonomi/fylogeni:
|
Två arter inom släktet Brochothrix har beskrivits. | ||||||||
| Kommentar: | Tål 10% NaCl och kan växa i upp till 20% CO2. Påverkas ej av vakuumpacketering eller modifierad atmosfär. | ||||||||
| Uppdaterad: | 2023-03-08 |