VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
| Art/Underart: | Staphylococcus schleiferi subsp. coagulans | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Kategori: | Hemolyserande | ||||||||
| Etymologi: | Genusnamn: vindruvsklase-liknande kocker (coccus betyder korn eller bär) Artepitet: namngiven efter den tyske mikrobiologen Karl Heinz Schleifer, för hans bidrag till gram-positiva bakteriers taxonomi Underartepitet: koagulerande | ||||||||
| Betydelse: | [Viktig] | ||||||||
| Taxonomi: | Klass Bacilli Ordning Bacillales Familj Staphylococcaceae Genus Staphylococcus |
||||||||
| Typstam: | GA211 = ATCC 49545 = CCUG 37248 | ||||||||
| Makromorfologi (lukt):
| Små (1,5 - 2,0 mm i diameter), ogenomskinliga och blanka kolonier. Ger hemolys på hästblodagar. | ||||||||
| Mikromorfologi: | Orörlig kocker (0,8-1,2 µm i diameter) i oregelbundna kluster. Förekommer även enskilda eller i par. | ||||||||
| Gram +/Gram -: | G+ | ||||||||
| Metabolism: | Fakultativt anaerob | ||||||||
| Katalas/Oxidas: | +/- | ||||||||
| Andra enzymer: | Koagulas + | ||||||||
| Biokemiska tester: | Voges-Proskauer + | ||||||||
| Fermentation av kolhydrater: | D-glucose + lactose v maltose - L-rhamnose - sucrose v L-arabinose - cellobiose - D-mannitol v salicin ? trehalose - glycerol + inulin ? raffinose - D-sorbitol - starch ? |
||||||||
| Spec. egenskaper: | |||||||||
| Specialmedia: | |||||||||
| Sjukdom: |
|
||||||||
| 16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||
| Taxonomi/fylogeni:
|
Cirka 70 arter och underarter har beskrivits inom släktet Staphylococcus. S. schleiferi är nära besläktad med S. pseudintermedius, S. delphini och S. intermedius. | ||||||||
| Kommentar: | Kan förväxlas med S. intermedius, S. pseudintermedius eller t.o.m. S. aureus subsp. aureus, som alla är koagulase positiva. Methicillin resistanta stammar har isolerats. | ||||||||
| Uppdaterad: | 2023-03-08 |