VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
| Art/Underart: | Serratia marcescens subsp. marcescens | ||||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Kategori: | Rörliga | ||||||||||||
| Etymologi: | Genusnamn: uppkallad efter den italienske fysikern Serafino Serrati Artepitet: att avtyna | ||||||||||||
| Betydelse: | [Mindre viktig] | ||||||||||||
| Taxonomi: | Klass Gammaproteobacteria Ordning Enterobacterales Familj Yersiniaceae Genus Serratia |
||||||||||||
| Typstam: | ATCC 13880 = CCUG 1647 = NCTC 10211. | ||||||||||||
| Makromorfologi (lukt): | Bildar opaka kolonier, som kan vara pigmenterade (rosa till röda) eller opigmenterade). | ||||||||||||
| Mikromorfologi: | Rörliga stavar (0,5-0,8 x 0,9-2,0 µm) med peritrika flageller | ||||||||||||
| Gram +/Gram -: | G- | ||||||||||||
| Metabolism: | Fakultativt anaerob. | ||||||||||||
| Katalas/Oxidas: | +/- | ||||||||||||
| Andra enzymer: | Citrat +, DNas +, tryptofanas - | ||||||||||||
| Biokemiska tester: | Eskulinas +, metylrött +, Voges-Proskauer + | ||||||||||||
| Fermentation av kolhydrater: | D-glucose + lactose ? maltose + L-rhamnose - sucrose ? L-arabinose - cellobiose - D-mannitol + salicin ? trehalose + glycerol ? inulin ? raffinose ? D-sorbitol + starch ? |
||||||||||||
| Spec. egenskaper: | |||||||||||||
| Specialmedia: | |||||||||||||
| Sjukdom: |
|
||||||||||||
| 16S rRNA-sekvens: |
| ||||||||||||
| Taxonomi/fylogeni:
|
Ca 20 arter har beskrivits inom släktet Serratia, men det nästa bara S. marcescens, som är patogen. | ||||||||||||
| Referens(er): | Nr 174 | ||||||||||||
| Uppdaterad: | 2023-03-29 |