VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
| Art/Underart: | Campylobacter fetus subsp. fetus | |||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Kategori: | Rörliga | |||||||||
| Etymologi: | Genusnamn: en böjd stav. Artepitet: från en frukt. Underartepitet: se Artepitet. | |||||||||
| Betydelse: | [Mycket viktig] | |||||||||
| Alternativa artnamn: | Vibrio fetus | |||||||||
| Taxonomi: | Klass Campylobacteria Ordning Campylobacterales Familj Campylobacteraceae Genus Campylobacter |
|||||||||
| Typstam: | ATCC 27374 = CCUG 6823 A = NCTC 10842. | |||||||||
| Makromorfologi (lukt): | Små färglösa till gräddfärgade kolonier (ca. 1 mm i diameter). | |||||||||
| Mikromorfologi: | Böjd eller spiralformad stav (0,2-0,3 x 1,5-5,0 µm). Mycket rörlig med en korkskruvsliknande rörelse. | |||||||||
| Gram +/Gram -: | G- | |||||||||
| Metabolism: | Mikroaerofil | |||||||||
| Katalas/Oxidas: | +/+ | |||||||||
| Andra enzymer: | Hippurikas - (= hippurat -), ureas - | |||||||||
| Biokemiska tester: | Vätesulfid (H2S) + | |||||||||
| Fermentation av kolhydrater: | Campylobacter spp. kan varken fermentera eller oxidera kolhydrater. | |||||||||
| Spec. egenskaper: | Optimal tillväxttemperatur: ca 37°C. | |||||||||
| Specialmedia: | ||||||||||
| Sjukdom: |
|
|||||||||
| Genomsekvens: |
|
|||||||||
| 16S rRNA-sekvens: |
| |||||||||
| Taxonomi/fylogeni:
|
Mer än 50 arter inom genus Campylobacter är beskrivna och några av dessa är uppdelade i underarter. Detta genus är närmast besläktade med följande genera: Sulfurospirillum, Arcobacter och Helicobacter. C. fetus är nära besläktad med C.jejuni, C. hyointestinalis, C. coli och C. lari. | |||||||||
| Uppdaterad: | 2025-10-27 |