Visa alla odlingsmedia

Violettrött-gallagar (VRG-agar)

Violettrött-gallagar (VRG-agar) [under utarbetande]

Figuren visar en VRG-agarplatta på vilken kolifoma bakterier har odlats. - Klicka på bilden för att förstora den.

Bild: Ingrid Hansson (SLU), Lise-Lotte Fernström (SLU) & Karl-Erik Johansson (SLU).

Användning:

Violettrött-gallagar (VRG-agar) är ett selektivt medium, som används för detektion och räkning av koliforma bakterier i vatten, mjölk och andra mjölkprodukter.

Mediet innehåller:

  • pepton (innehåller aminosyror och peptider)
  • jästextrakt (innehåller peptider, sockerarter, mineraler och B-vitaminer)
  • NaCl (bidrar till den osmotiska balansen)
  • gallsalter (inhiberar grampositiva bakterier)
  • laktos (kolkälla)
  • neutralrött (pH-indikator)
  • kristallviolett (inhiberar grampositiva bakterier)
  • agar (gelébildande substans)
  • vatten

Mediets slutliga pH skall vara 7,4.

Övriga kommentarer:

VRG-agar används ofta i kombination med TSA (Tryptone Soya Agar) för detektion och räkning av termotoleranta koliforma bakterier (inklusive E. coli). Ett tunt lager TSA (innehållande bakterieprovet) gjuts då i botten av plattan, som sedan inkuberas under 1-2 tim. i rumstemperatur. Därefter gjuter men på ett lager av VRG-agar och plattan inkuberas vidare.

Uppdaterad: 2023-05-31.


Senast uppdaterade

Senaste blogginlägg


Sveriges lantbruksuniversitet